Familieretreat

Alle har sin egen vei i livet. Alle har sin egen vei i tro og tvil. Alle er vi på vei fra et sted, til et annet sted – men akkurat nå er vi bare der vi er.

For mange er familien med på veien. Kanskje en bråkete, herjete familie, preget av sterke viljer og ulike interesser?

Å reise på retreat med en sånn gjeng kan framstå som en komisk, paradoksal idé. Men, så kan det likevel være mulig. Man må bare huske på at det ikke alltid er mengden stillhet som betyr noe, men dybden.

Stillheten blir kanskje aldri dypere enn når små og store sitter i Saltkapellet, en liten stemme har framsagt en kort liten bønn, og en annen liten person slår litt i «kirkeklokken» oppe i «tårnet». Når alle plutselig sitter stille, bare et lite øyeblikk, og ser på lysene på alteret. Gud lar de små barn komme.

En «familieretreat» byr unektelig på utfordringer, derfor er det fint med noen enkle, klare rammer som holder ting sammen selv om alt spriker i alle retninger. En ankomstbønn, en avreisebønn, en lystenning. En bibelfortelling på stranden. En tur til kjærlighetstreet, eller hjertesteinen. Det er mange muligheter; her kommer noen forslag.

Tidene

Her er et forslag til tidsplan. Alderen og rutinene til barna vil avgjøre om denne planen fungerer. Det meste kan endres for å tilpasses deres familie(r).

Fredag

Ca 19 Ankomst

Ankomstbønn i Saltkapellet

20 Kveldsmat for barn

21 Kveldsmat for voksne

22 Samtale for voksne

22.30 Kveldsbønn

23 Ro

Lørdag

7-9 Glidende, enkel frokost

8.30 Morgenbønn for de som får det til

10 Samling, tur eller aktiviteter for barn, ved noen voksne. Andre voksne kan ha tur/stillhet/alenetid

13 Lunsj

14 Felles tur for alle

16 Noen lager middag…

17 Middag

18 De voksne som hadde opplegg på formiddagen kan ha tur/stillhet/alenetid

19 Kveldsbønn for alle

19.30 Kveldsmat for barn

21 Kveldsmat for voksne

21.30 Samtale for voksne

22.30 Kveldsbønn

23 Ro

Søndag

7-9 Glidende, enkel frokost

8.30 Morgenbønn for de som får det til

10 Samling, tur eller aktiviteter for barn, ved noen voksne. Andre voksne kan ha tur/stillhet/alenetid

12 Noen lager middag…

13 Middag

14 Rydding og vasking (Det er viktig å sette av litt god tid til dette, for å kunne arbeide i rolig tempo.)

16 Kaffemat

17.30 Avreisebønn i Saltkapellet

17.45 Avgang ferge

Innholdet

En «familieretreat» er en mulighet til å formidle store, viktige, evige ting. Fortellinger og tanker som vi kanskje ikke får nok tid til hjemme. Retreatstedet kan forhåpentligvis være et sted der det er naturlig å snakke om Jesus.

Hvordan vi gjør dette er selvsagt opp til hva hver enkelt familie kan og liker.

Kanskje er det gjennom aktiviteter med saks, lim, maling, sag og hammer at den fine formidlingen skjer. Kanskje er det gjennom fortelling, sang og musikk. Kanskje gjennom samling av skjell, fanging av krabber, bygging av demninger. Kanskje er det gjennom turer, utsikter, samtaler på stiene. Kanskje gjennom at det mirakuløst henger kjærligheter på «Kjærlighetstreet» søndag formiddag (spør gjerne om tips angående dette).

Tidebønner med hele familien kan være en del av opplegget, hvis dere tror at familien har godt av det. Kanskje har dere en kveldsbønn dere bruker hjemme som dere også kan bruke i Saltkapellet. Eller dere kan tenne lys og be litt fritt. Vi har også et opplegg for «stille tidebønn», som du finner her. Det kan faktisk, utrolig nok, være fint for barn også.

Hvis dere klarer å la noen voksne få litt fri, og de vil bruke friheten til noe annet enn å sove, så kikk gjerne litt på oppleggene for retreat alene, og for voksne sammen.