Retreat alene

Alle har sin egen vei i livet. Alle har sin egen vei i tro og tvil. Alle er vi på vei fra et sted, til et annet sted – men akkurat nå er vi bare der vi er.

Der du er kan være et sted der det hadde vært godt å bare være helt alene en stund. Kanskje du føler du trenger mest mulig stillhet for å tenke, be eller bare hvile? Kanskje til og med arbeide i fred? Da kan du reise og være for deg selv. Det vil si, være for deg selv, men likevel på en måte sammen med alle dem som har vært på Sandøya før.

Arbeid og bønner fylt av kjærlighet har satt sitt preg på stedet, gjennom hundrevis av år. Da vi overtok huset fant vi både bilder og bøker med bibelske temaer.

Ja, den som er alene omsluttes av bønner fra mennesker som ber, ikke bare her og nå, men over hele jorden, til alle tider. Også Gud ber for oss.

Kanskje vil du bare hvile og se hva dagene bringer? Kanskje trenger du et lite program? Her kommer noen ideer til hvordan du kan innrette dagene, og til ting du kan gjøre. Men den som er alene har det privilegiet å kunne bestemme selv hvordan dagen skal brukes.

Tidene

Fredag

Ca 19 Ankomst

Ankomstbønn i Saltkapellet

Kveldsmat

Kveldsbønn

Lørdag

Morgenbønn

Frokost

Tid til det du vil

Middagsbønn

Lunsj

Tid til det du vil

Middag

Tid til det du vil

Kveldsmat

Kveldsbønn

Søndag

Morgenbønn

Frokost

Tid til det du vil

Middagsbønn

Lunsj

Tid til det du vil

Middag

15 Rydding og vasking (Det er viktig å sette av litt god tid til dette, for å kunne arbeide i rolig tempo.)

1730 Avreisebønn i Saltkapellet

17.45 Avgang ferge

Innholdet

Hva skal du gjøre med all denne tiden? Kanskje har du nok av ideer selv, eller kanskje trenger du tips.

Å gjennomføre tidebønner kan anbefales. Det gir en god rytme til dagen.

Tidebønner kan gjennomføres i Saltkapellet, i huset, eller ute i naturen.

Kanskje vet du selv om bønner du kunne tenke deg å bruke. Eller så er det ting å finne i bokhyllene på Sandøya.

Vi har laget noen små kort med forslag til tidebønner, disse henger i stuen. Det finnes også noen bøker i bokhyllen som inneholder denne typen bønner.

Det finnes også andre bøker med forskjellige bønner som kan brukes. Det kan være fint å sette seg ned og lete etter skrevne bønner som taler til oss og for oss, og bruke dem.

Vi har også noe vi kaller for «stille tidebønn». Dette er en tidebønn med utgangspunkt i en tradisjon som kalles «kontemplativ bønn». Du kan lese mer om det her.

Å være ute på tur hører naturlig til det å reise til Sandøya. Det er fine stier å vandre rolig på, men også nok av veier som krever klyving og svette. Været kan være bra eller dårlig, men naturen gir oss alltid fantastiske opplevelser. Det å være i naturen, og bruke kroppen, er en viktig del av en Sandøya-retreat.

Ellers kan det være fint å bruke tid til å skrive eller tegne. Ofte trenger tanker og følelser å komme ut – og det å se streker på papir kan være godt sånn sett.

Det finnes også musikk på CD og LP, en liten gitar og en fiolin. Våkner den musiske siden av deg til liv så er det bare å la den slå seg løs.

Hvis du ønsker et mer målrettet «åndelig arbeid» så er det mange bøker det går an å lese for å finne dybde og innsikt.

En av de sterkeste tradisjonene innenfor retreatbevegelsen er den «Ignatianske». Ignatius av Loyolas «åndelige øvelser» finnes det en del litteratur om.

Det er også mange andre gode og fine bøker som har mye å gi. Hvis du har overskuddet som skal til så er det bare å dykke ned i en bok som ser spennende ut.

Eller er det kanskje det du ikke skal gjøre, å “flykte fra deg” selv inn i en bok?

Stillhet betyr hvile, både for kropp og sjel, der vi gjør oss tilgjengelige for Ham. Kanskje du skal bruke stillheten til å stanse “diskusjonen” med både deg selv og andre, forsøke å puste fritt og ta imot deg selv som en gave? Som det står: “Jeg lever ikke lenger selv, men Kristus lever i meg.” (Gal, 2,20) Henri J.M. Nouwen skriver i boka “Intimacy” at det er i denne stillheten Guds Ånd kan be i oss og fortsette sitt kreative verk i oss.